Milka 93g collage málnás-mogyorós

Milka 93g collage málnás-mogyorós

Éppúgy, ahogy az azték birodalom fénykorában, a kakaóbab-termelő országokban ma is gépek nélkül szüretelik a kakaót. Elefántcsontparton, Brazíliában &eac

Milka, collage, málnás-mogyorós, Milka 93g collage málnás-mogyorós

Édességek / Táblás csokoládé

299 FtEz a termék jelenleg nem elérhető

Éppúgy, ahogy az azték birodalom fénykorában, a kakaóbab-termelő országokban ma is gépek nélkül szüretelik a kakaót. Elefántcsontparton, Brazíliában és Ghánában a kakaóhüvelyeket machetével vágják le a törzsről és a vastag ágakról. Ezt követően a termesztők a csonthéj tartalmát – a magokat és a gyümölcshúst – banánlevelekre öntik, amelyeket aztán lefednek, hogy az erjedés beinduljon. Ezt a fermentációs szakaszt a kakaóbab kiszárítása követi: a babokat óriási szőnyegekre terítik ki, és 6-10 napig hagyják száradni a forró trópusi napon.

PÖRKÖLÉS
A kakaóbabot a pörkölőgép, vagy röviden pörkölő hatalmas forgódobjaiba öntik, ahol 10-35 percen keresztül, a csokoládé típusától függően 140-150 °C-os hőmérsékleten pörkölik.

FELTÖRÉS ÉS A HÉJ ELTÁVOLÍTÁSA

A pörkölt babszemek őrlőgépbe kerülnek, ahol összezúzzák őket, a törmeléket pedig megtisztítják a héjmaradványoktól.

ŐRLÉS

Mivel a kakaóbab által tartalmazott zsiradék – a kakaóvaj – ekkor még mindig a növény szöveteiben található, a feltört babokat kakaómalmokban és forgó hengerek között megőrlik. Az eljárás során a kakaóvaj kiválik a sejtekből és a szilárd anyagból sűrű, sötétbarna kakaómassza lesz.

SAJTOLÁS

A kakaópor-gyártás során a folyékony kakaómasszát egy különleges présben maximum 900 atmoszféra nyomáson összenyomják. A tiszta, aranysárga kakaóvaj úgy folyik ki belőle, akár a napraforgóolaj – a megmaradt "kakaópogácsát" pedig kakaóporrá darálják.

KEVERÉS

A csokoládégyártás ezen fázisában a meleg kakaómasszát keverőgépbe töltik, és cukorral, valamint a legfinomabb alpesi tejből készült tejporral elegyítik. Ez az eljárás mintegy 30 percet vesz igénybe.

FINOMÍTÁS

Mivel a keverés során kapott massza még mindig túl durva, ezért őrlőgépben hengerekkel addig őrlik, amíg a kakaópor szemcséinek átmérője el nem éri a maximum 0,025 millimétert.

KONSÍROZÁS

Mivel ez a por még mindig fanyar aromákat tartalmaz, ezért konsoljuk. Az eljárás abból áll, hogy a port hatalmas keverőedényekbe, ún. koncsokba töltik, amelyek nevüket a francia conche vagyis kagyló szóról kapták, amely a korai finomítógépek kagylóformájára utal. Az akár 48 óráig tartó keverési eljárás során a por ismét folyékony állagúvá válik és a kellemetlen aroma-összetevők elpárolognak.

KRISTÁLYOSODÁS
A további feldolgozás előtt a csokoládét egymás után többször is melegítik, majd újból lehűtik. Ezt azért teszik, hogy bizonyos stabil kristályokat képezzenek. Ha ez megtörtént, a csokoládét öntőformákba adagolják, ahol a 100 grammos táblás Milka csokikat előformázzák. Vibrációk segítik a csokoládé egyenletes eloszlását, valamint a légbuborékok eltávolítását. A kihűlés következtében a csokoládé szilárddá válik. Az öntőformát megfordítják, így a csokoládé egy szállítószalagra esik. A fent említett kristályok segítségével a táblák könnyebben kiesnek a formából.

ÉS ÍGY KÉSZÜL AZ ÖSSZES FINOM MILKA TERMÉK.