Mogyi 50g hántolt napraforgó

Mogyi 50g hántolt napraforgó

A napraforgó elnevezése nemes egyszerűséggel az égbolt uralkodójához, a napkoronghoz hasonló megjelenésű tányérvirágzatára utal.  Akár natúr, aká

Mogyi, hántolt, napraforgó, Mogyi 50g hántolt napraforgó

Édességek

119 FtEz a termék jelenleg nem elérhető

A napraforgó elnevezése nemes egyszerűséggel az égbolt uralkodójához, a napkoronghoz hasonló megjelenésű tányérvirágzatára utal. 

Akár natúr, akár pörkölt változatában a napraforgómag számos étel alkotórészét képezi. Előszeretettel alkalmazzák tészták dúsítására (akár részben a dió helyettesítésére is szolgálhat), sós sütemények tetejének díszítésére, müzlik gazdagítására, de megdarálva krémet vagy vagdaltat is készítenek belőle. Sóval ízesítve vagy esetleg mézzel, karamellel kiegészítve ropogtatnivalóként is igen népszerű! 
A népi gyógyászatban a napraforgó magját nyugtató hatásáért javallották rágcsálni, míg a sárga szirmokból készített főzetnek ugyancsak idegnyugtató, valamint vérnyomáscsökkentő és lázcsillapító hatást tulajdonítottak.

 

Rendkívül értékes a napraforgómag közel 20%-os fehérjetartalma és különösen gazdag vitamintartalma. Ez a jellemző teszi alkalmassá a húsmentes (vegetáriánus) étrendbe történő beillesztésre. Szakszerű kombinálással (társítása hüvelyesekkel, gabonafélékkel, burgonyával) aminosav összetétele közel teljessé tehető. Rendkívül nagy mennyiségű B1 vitamint hordoz. Az ásványi anyagok közül említést érdemlő mennyiségben tartalmaz káliumot (840 mg/100 g), magnéziumot (620 mg/100 g), kalciumot (118 mg/100 g) és foszfort (706 mg/100 g). Előnyösen alacsony nátrium és magas kálium, valamint magnéziumtartalmával hatékonyan hozzájárul a magyar néptáplálkozásban jellemzőnek mondható nátrium túlsúly kiegyenlítéséhez és ezzel a szívbarát táplálkozás kialakításához.Kapcsolódó termékek