Mogyi 70g kesudió

Mogyi 70g kesudió

A kesu örökzöld sok-sok méter magas, egyszerű levelű és apró zöldes-vöröses virágú fája a trópusokon nő. Őshazája Vietnám, valamint Mexikó, Peru, Nyugat-I

mogyi, kesudió, Sós nasi, chips, Mogyi 70g kesudió

Édességek / Sós nasi,chips

861 FtKosárba
Raktáron

A kesu örökzöld sok-sok méter magas, egyszerű levelű és apró zöldes-vöröses virágú fája a trópusokon nő. Őshazája Vietnám, valamint Mexikó, Peru, Nyugat-India és Brazília területén található. A növény 10-20 cm hosszú körte formájú, vöröses-sárgás színű, puha és lédús termését a helyiek csak kesu almának nevezik. Ennek belseje rejti az ízletes, olajban dús ropogtatni valót, az általunk is ismert, kesudiót. 

A kesu növényt hihetetlenül sokoldalúan hasznosítják a helybéliek. Lédús gyümölcsét nyersen vagy dzsemnek, esetleg cukorkának elkészítve fogyasztják. A termés levéből üdítőital vagy bor készül. Magját egészben vagy darabolva, pirítva, sózva ropogtatják, különlegességként madeira borral esetleg csokoládéval kínálják. A helyi népcsoportok sokrétűen használják a növény különböző részeit a népi gyógyászatban. A gyümölcs kérgének levét és a dió olaját bőrkeményedés, tyúkszem, szemölcs, fekélyek kúrálására alkalmazzák. A kéreg főzetét különféle eredetű hasmenés és szájpenész esetén javasolják. A növény öreg leveleit számos bőrbántalom és égés gyógyítására használják. A Cuna indiánok a kérget gyógyteába teszik – asztma, megfázás és vérbőség esetén fogyasztják. A mag olajának ínygyulladást, maláriát és szifiliszes fekélyeket gyógyító hatást tulajdonítanak. Az ajurvédikus gyógyászat a gyümölcsöt afrodiziákumként és többek között emésztési panaszok, aranyér és daganatok esetén javasolja. A növény levelét fog és torokfájás gyógyítására használják. 
A makro tápanyagok mellett a kesudió számos vitamint és ásványi anyagot is hordoz. Ezek közül kiemelendő az olajos magvak szinte mindegyikében fellelhető E vitamin, amely karakteres antioxidáns hatású, jól alkalmazható a daganatos megbetegedések megelőzősében, a sejtöregedési folyamatok késleltetésére, előnyös szerepe van az érelmeszesedés, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatcsökkentésében.

 Kapcsolódó termékek